Yüz Maskesi Tarifleri



Bezelyeden patlicana kadar birçok sebzenin,cildimiz için birer cansimidine dönüsebileceðini biliyor musunuzsSebzeler vücudumuza olduðu kadar cildimiz üzerinde de olumlu etkilere sahip.Hazirlanmasi çok kolay olan bu maskeleri uygulayarak pürüzsüz ve saðlikli bir cilde kavusabilirsiniz.

1.SALATALIK MASKESi : iki tutam çuha çiçeði kurutularak,dövülüp toz haline getirilir.Kabuklari soyulmus yarim salatalik,bir fincan pirinç unu,çuha çiçeði tozu ile birlikte on dakika ateste pisirilir.Elde edilen karisim bulamaç haline getirilir.Hazirlanan bulamaça yarim fincan elma suyu,bir çorba kasiði saf zeytinyaði ilave edilerek krem haline getirilir.

ETKiSi : Yüz ve boyuna uygulanan bu maske cildin canli ve saðlikli gözükmesini saðlar.Yüzde yarim saat beklettikten sonra ilik su ile yikanir ve gül suyu sürülür.

2.BAL MASKESi : Civan perçemi çiçeði,saf suda on dakika kaynatildiktan sonra sikilarak süzülür.Bir fincan su soðutulur.Elde edilen posa ezildikten sonra,yarim fincan limon suyu,bir çorba kasiði zeytinyaði,bir tatli kasiði bal ve çirpilmis yumurta sarisi ile karistirilir.Hazirlanan karisima soðuk civan perçemi suyu ilave edilir.Maske kivamina gelinceye kadar yulaf unu
eklenir.

ETKiSi : Yüzdeki çöküntü ve kirisikliklarin giderilmesini önler.Bu maske bir hafta uygulanmalidir.Yüzde bir saat kalmasi gereklidir.

3.YUMURTA MASKESi : iki avuç buðday,iki bardak suda ezilir.iki yumurta sarisi ve bir çorba kasiði badem yaði konulur.Yüze sürülür ve kurumaya baslayinca yikanir ve gülsuyu sürülür.

ETKiSi : Kizil lekelerin ve sivilcilerin giderilmesini saðlar.Sabah ve aksam olmak üzere günde iki defa uygulanir.Bu maske sampuan olarak kullanilabilir,saçlarin parlamasini saðlar.

4.BEZELYE MASKESi : iki su bardaði taze bezelye,ezildikten sonra üzüm pekmezi ile karistirilir.Yumurta aki ve yarim fincan ayçiçek yaði ilave edilir.Bir miktar un konularak maske kivamina gelinceye kadar karistirilir.

ETKiSi : Ten dokusu üzerinde parlaklik saðlar,gece yatmadan uygulanmalidir.Sabah cilt temizlenir.

5.ÇiLEK MASKESi : Bir avuç taze çilek ezilip,yulaf unu ile karistirilir.Bir adet yumurta sarisi ile iki çrba kasiði yoðurt çirpilir,krem kivamina getirilir.

ETKiSi : Kuru ciltler için besleyici olan bu maske 20 dakika ciltte kaldiktan sonra ilik su ile yikanir.Çilek maskesi özellikle gözaltlarindaki kirisikliklarin azalmasinda önemli rol oynar.

6.PATLICAN MASKESi : Dilimlenmis yarim patlican iki bardak suda kaynatilir.Hazirlanan karisima bir dis sarimsak eklenerek lapa haline getirilir.Buna kaymak katilarak krem haline getirilir.Bu karisim iki ay boyunca hergün tekrarlanmalidir.

ETKiSi : Tendeki mikroplari arindirmada ve yüze canli bir görünüm kazandirmada etkindir.

7.KAYISI MASKESi : Üç tutam defne yapraði,bir tutam tarçin kayisi suyunda pisirilir.Bir adet yumurta ve yarim fincan süt karistirilarak krem haline getirilir.

ETKiSi : Yüzdeki sivilcelerigidermek ve tene tazelik kazandirir.Saça uygulandiðinda dökülmeyi durdurur ve saçin geç aðarmasini saðlar.

• YULAF MASKESi iLE SiYAH NOKTALARDAN KURTULUN

Yulaf ezmesi, cildin derinlemesine temizlenmesi ve siyah noktalarin yok edilmesini saðlayan bir maskedir. Bu maske ayrica cildin içinde dolasan pislikleri temizleyip, cildin fazla yaðlanmasini da engeller. Bu nedenle kuru ciltli kisiler tarafindan pek fazla kullanilmamalidir. Yulaf ezmesi maskesinin yapimi son derece basittir. Pisirdiðiniz yulaflari süzdükten sonra, bunlari genis bir kabin içinde bir kaç dakika ezin. Hazirladiðiniz bu yulaf ezmesini yüzünüze sürdükten sonra 15 dakika kadar bekleyin. Daha sonra yüzünüzü ilik suyla temizleyin. Bu maskeyi vücudunuza da uygulayarak, sasirtici sonuca ulasabilirisiniz.

Evde yapabileceðiniz yüz maskeleri

• Yumurta, bal, yoðurt evimizde hemen her zaman bulunan yiyecekler. Ama bu kez bunlari yemek pisirirken deðil, güzellik maskeleri uygularken kullanacaðiz. Hazir misinizs O zaman tariflerimize basliyoruz! Besleyici maske içinde bulunan badem yaði ve yumurta sarisi sayesinde cildi sanki yeni doðmus bir bebeðinki gibi yumusacik yapan bu besleyici maskeyi ayda bir kez uygulayabilirsiniz.

Malzemeler;

3 tatli kasiði toz haline getirilmis badem
1 tatli kasiði tatli badem yaði
1 tatli kasiði krema
1 adet yumurta sarisi

Hazirlanisi : Yoðun bir kivama gelinceye kadar tüm Malzemeleri bir kasede karistirin.

Uygulamasi Gözlerin etrafina gelmeyecek sekilde maskeyi yüzünüze sürün. 15 20 dakika dinlenmeye birakin. Ilik suyla durulayin.

Sonuç Kirisiklari gerilmis, daha pürüzsüz bir cilt.

• Onarici maske Özellikle yaz aylarinda uzun süreli günes banyolarinin ardindan uygulamak için ideal. Balin ve gliserinin yumusatici etkileri sayesinde cildin nem oranini artiran bir maske.

Malzemeler

1 adet limon
3 çorba kasiði bal
Gliserin

Hazirlanisi : Limon suyuyla bali hizli hareketlerle iyice karistirin. 15 gram gliserini ilave edin. Özlü bir karisim elde edinceye kadar karistirin.

Uygulamasi Hazirladiðiniz maskeyi masaj yapmadan yüzünüze ve boynunuza yayin. 15 dakika kadar yüzünüzde dinlendirdikten sonra ilik suyla temizleyin.

Sonuç Cildi derinlemesine nemlendiriyor.

• Dinlendirici maske Bu maske ayni zamanda yüzünüzün daha kolay bronzlasmasini saðlar. Karisimdaki Malzemeler cildi besler ve ayni zamanda pürüzsüz bir görünüm almasina yardimci olur.

Malzemeler

1 adet yumurta sarisi
1 kase yoðurt
1 tatli kasiði zeytinyaði
5 damla havuç yaði

Hazirlanisi : 1 adet yumurta sarisini 2 tatli kasiði yoðurtla çirpin. Zeytinyaðini ve havuç yaðini ekleyin.

Uygulamasi Karisimi yüzünüze ve boynunuza sürün. 20 dakika kadar dinlendirip, ilik suyla temizleyin.

Sonuç Cildi, özellikle günesin zararli etkilerine karsi koruyan ama bronzlasmayi da artiran bu maskenin nemlendirici ve besleyici etkisi kendini hemen gösteriyor.

• Evde yapabileceðiniz vücut maskeleri

Yukarida evde yapabileceðiniz yüz maskeleri'nin tariflerini vermistik. Þimdi sira vücut için yapilabilecek maskelerde... Eðer ipek gibi bir ten istiyorsaniz, bu iki maskeyi mutlaka uygulayin!

Peeling Kremi Bu peeling kremini ayda bir kez uygulayin. Ölü hücreleri temizler ve vücudun yumusak, pürüzsüz olmasini saðlar.

Malzemeler

1 çorba kasiði deniz tuzu
3 çorba kasiði zeytinyaði

Hazirlanisi : Küçük parçalara ayrilmis deniz tuzunu, zeytinyaði ile iyice karistirin.

Uygulamasi Ilik bir dus alin. Hazirladiðiniz karisimi, dairesel hareketlerle masaj yaparak vücudunuza sürün. Bu karisimi özellikle topuklar, dirsek, diz gibi bölgelere yoðunlasarak uygulayin. Ilik suyla durulayin.

Sonuç Gözenekleri tikayan ölü deri temizleniyor ve cilt yapilacak bakima hazir hale geliyor.

• Bal Maskesiyle epilasyon Cildin hassas olduðu noktalara uygulanabilecek balla yapilan epilasyon.

Malzemeler

1 kase bal
Limon suyu

Bez parçalari (eski çarsaflari kesebilirsiniz)

Hazirlanisi : Kisik ateste bali isitin. Yoðun bir kivama geldiðinde birkaç damla limon suyu ekleyin. Soðumaya birakin.

Uygulamasi Hazirladiðiniz karisimi tüylerin bulunduðu bölgeye yayip, birkaç saniye bekletin. Aðdanin üzerine bir bez parçasi yapistirip, üzerini düzeltin. Tüylerin tersi yönünde tek hamlede çekin. Aðda bittikten sonra soðuk suyla temizleyin.

Sonuç Pürüzsüz, ipek gibi bir ten!

YÜZ GÜZELLiÐiNiZi DEVAM ETTiRME USULLERi

Bitkisel maskeler

1) Kuru Ciltler için Maskeler :

• Yulaf içi Maskesi :2 çorba kasiði yulaf içi, suda veya sütde 15 dakika kaynatilir. Soðuduktan sonra mahlülle bir kasik bal ilave edilir. Hafif sicak vaziyette yüze sürülüp, 15 dakika bekletilir. Yüz ilik su ile yikanir.

• Kabak Maskesi : Pisirilmis kabaktan 2 çorba kasiði iyice karistirildiktan sonra, içerisine 1 çorba kasiði zeytin yaði veya badem yaði karistirilir. Elde edilen karisim yüze sürülür, 20 dakika sonra ilik su ile yikanir.

• Havuç Maskesi : 2 havuç rendelenir, yumurta aki ile çirpilir, 1 tatli kasiði zeytin yaði veya süt ve az miktarda nisasta karistirilir. Sonra yüz boyun ile birlikte yaðlanir. 30 dakika sonra ilik su ile yikanir.

• Marul Maskesi : Marul yapraklari ince ince kiyilir, üzerine zeytin yaði ve birkaç damla limon suyu sikilir (lapa haline gelmesi için). Yüze sürülür. 20 dakika sonra yavas yavas evvela sicak su ile, sonra soðuk su ile yikanir. Marul yerine, rendelenmis turp veya patates püresi de kullanilabilir.

• Muz Maskesi : Bir adet muz iyice dövüldükten sonra, içerisine 1 tatli kasiði süt veya kaymak katilarak karistirilir. Sonra yüze sürülür. 20 dakika sonra ilik su ile yikanir.

• Elma Maskesi : Bir elma iyice rendelendikten sonra, içerisine bir çorba kasiði zeytin yaði, süt veya kaymak karistirilir. Yüz ve boyuna sürülür. 20 dakika kadar bekledikten sonra ilik su ile yikanir.

• Þeftali Maskesi : OIgun bir seftali iyice ezildikten sonra, haslama papatya suyu ile lapa haline gelinceye kadar karistirilir. Sonra yüze sürülür. 20 dakika bekletildikten sonra yüz, sicak su ile yikanir.

• Hiyar (salatalik) Maskesi : Rendelenmis hiyara birkaç damla limon suyu damlatilir. Yüz ve boyuna sürülür. 20 dakika sonra bir mendil veya bir bezle iyice temizlenir, yüz yikanmalidir.

2) Yaðli Ciltler için Maskeler :

• Badem Maskesi : Papatya, Ihlamur çiçeði, lavanta, mürver aðaci çiçeði ve çam filiz uçlarindan esit miktarda alinip karistirilir. Bu karisimdan 2 çorba kasiði alinip 150 g. kaynar su içinde haslanir. Bu haslamaya (50 grama 1 çorba kasiði badem içi gelecek sekilde) badem içi ilâve edilip, haslamaya devam edilir. Sonra haslanmis terkibe (1 tatli kasiði un ve yarim tatli kasiði bal ilave edilir. Sicak vaziyette yüze sürülür. (Sicaklik dayanilacak gibi olmalidir.) 30 dakika bekledikten sonra, evvela sicak sonra soðuk su ile yikanmalidir.

• Elma Maskesi : 12 elma rendeledikten sonra, iyice çirpilmis yumurta aki ile karistirilir. Elde edilen karisim yüze ve boyna sürülüp 20 dakika bekledikten sonra ilik su ile yikanir.

KOZMETiKDE KULLANILAN DiÐER BiTKiLER

• Hatmi Tentürü : 2 çorba kasiði hatmi yapraði veya ince kiyilmis kökü 300 g. soðuk suda 1 saat bekletilip, süzülür. Elde edilen tentür mantarlarla ve kuru cilde karsi kompres seklinde kullanilir.

• Karahindiba Haslamasi : Bitkiden 2 çorba kasiði 300 g. suda 10 dakika kaynatilir. Soðuduktan sonra süzülür. Elde edilen mayi ile sabah aksam yüz yikanir. Yüzdeki küçük siyah lekeleri ve çilleri giderir.

• Nane haslamasi : 100 g. nane yarim kova kaynar suda yarim saat birakildiktan sonra yorgunluktan dolayi sismis ayaklara banyo seklinde uygulanir.

• Gül Yapraklari ile Tütsülenmek (inhalasyon) : Hafif ates üzerinde, su kaynatilan bir kab üzerine kevgir veya elek kapatilir. Eleðin kaidesine gül yapraklari serilir. Yüz gül yapraklarina 1520 cm. kadar yaklastirilir, bas bir havlu ile örtülür. Güldeki eterik yað cildi saðlamlastirir ve yüze canlilik ve tazelik verir.

• Yüzde Beliren Mantarlar : Tuzlu su ve kizil aðaç veya hus aðaci yapraklarinin haslamasi ile giderilir. Sati mantarlarda ise : Atkuyruðu veya büyük kuzukulaði haslamasiyla kompres yapilir.

• Dudaklarda Meydana Gelen Uçuklarda : Mese kabuðu veya menekse haslanarak kompres yapilir.

• Yüzde Çikan Siyah Lekecikler : 2 çorba kasiði misir unu veya yulaf unu 1 yumurta aki ile köpükleninceye kadar çirpilir. Yüzdeki siyah lekelere sürülür. Kuruduktan sonra kuru, pamuklu bir bezle silinir. Sonra soðuk su ile yikanir.Yüze zeytin yaði ile hafif masaj yapilmasi tavsiye olunur. Yüz masajdan evvel, sabun kullanmadan sicak su ile yikanir ve soðuk su ile durulanir. Sonra da zeytin yaði ile yüze hafif masaj yapilir ve 20 dakika bekletildikten sonra tekrar sabun kullanilmadan sicak su ile yikanir, soðuk su ile de durulanir. Zeytinyaði dirsek ve tirnaklar içinde yararlidir. Zeytin yaðina taze fesleðen (100 g. fesleðen 1/2 It. zeytin yaði) karistirilir. Bir hafta bekletilerek yapilirsa çok yararlidir.

• Yüzde beliren lekeler (siyah ve sari lekeler). Taze (hiyar) salatalik püresi yüze devamli sürülerek giderilir. Cilt yumusak ve pürüzsüz olur.

0 yorum: